Improvisasjon på gaten i Paris

Improvisasjon kan like vel foregå på gater og torg som på en scene. Et godt eksempel på det, er mannen som ble observert på plassen utenfor Pompidou-senteret i Paris. Han så ut som en helt vanlig mann i slutten av trettiårene. Det var i utgangspunktet intet påfallende ved ham verken utseendemessig, i klesveien eller i hvordan han opptrådte. Ikke desto mindre. Når han stiller seg rett opp og ned på plassen der det hele tiden strømmer masse mennesker forbi så aner likevel folk at her er det noe på gang. Noen stopper opp og ser på ham og etter hvert gjør flere det samme. Etter kort tid står det flere titalls personer i ring rundt mannen som ikke fortrekker en mine.the Pompidou Centre in Paris

Det oppstår en merkelig forventningsfull stemning så da mannen plutselig river seg løs fra sin låste posisjon og beordrer tilskuerne å danne en kvadrat rundt ham, gjør de de momentant. De som ikke reagerer fort nok får en skikkelig overhøvling og følger straks ordre. Så da ordren kommer om å danne en likebent trekant med han selv i midten , så gjør massen det umiddelbart.

Det er imponerende – og nesten litt skremmende – å se hvordan mannen behersker tilskuerne som i sin tur har all oppmerksomhet rettet mot mannen i påvente av hans neste ordre – som kan lyde: Sitt på huk! Rop I love you! Rekk tunge! Uansett hva han befaler så lyder tilskuerne. Og gjør de det ikke eller ikke godt nok, får de det gjelder en god porsjon kjeft og alle må gjøre det om igjen til han er tilfreds med resultatet. Det er åpenbart for alle at mannen improviserer og at det til stor grad er det publikum han har for øyeblikket som er med på å styre hva hans neste trekk blir. Men at han er en dyktig menneskekjenner som vet hvordan folk kan manipuleres, er det ingen tvil om.